top of page

4 tips tegen wedstrijdzenuwen

Je wordt al zenuwachtig als je ziet dat er mensen naast de baan staan te kijken. Je twijfelt of je het allemaal wel goed doet en je voelt je soms schuldig tegenover je paard.


Van buiten probeer je cool en tof over te komen, maar binnenin is het één grote chaos. Je controleert alles, zit óveral bovenop. Je hebt uren nagedacht wat het beste management voor je paard is. Maar je hebt ook tot op de minuut door hoe laat de baan vrij is en wat de rustige momenten zijn op stal, zodat niemand je ziet rijden.


Hoe lekker zou het zijn als je dit stapje voor stapje allemaal los kan laten? Niet meer alles zo strak willen controleren, maar meer genieten met je paard. Hoe fijn zou het zijn als je helder kunt nadenken tijdens je proef en dat je bewust alle onderdelen kunt rijden. Of als vrolijk gedag kunt zeggen tegen de mensen die aan de baan komen staan en het juist leuk vindt dat ze voor jou gekomen zijn.


Tip 1: Je zenuwen zien als een poppetje

Vaak verzetten we ons tegen de zenuwen en willen we dat de zenuwen weg gaan, maar een betere tactiek is om te accepteren dat ze er zijn.


‘Hoi stressjes, zijn jullie er weer? Welkom!’


Zie ze als een poppetje en neem ze symbolisch mee op je arm. Let ook heel goed op je self-talk, let op wat je tegen jezelf zegt in je hoofd. Neem je bijvoorbeeld uitgebreid alle doemscenario’s door in je hoofd zoals:


“Als het maar goed gaat. Als mijn paard maar langst dat juryhokje gaat.”


De kans is groot dat je zenuwenpoppetje groeit. Als je juist positieve dingen zegt zal je merken dat het poppetje ineens een stuk lichter voelt:


Ik ben hier om te leren en ik doe mijn best. Ik rij voor mijn plezier en ga genieten van mijn paard.

Bedenk voor jezelf wat jij doet als je zenuwen voelt en hoe jij jouw zenuwen gaat noemen.


Tip 2: Visualiseren

Visualiseren is een effectief hulpmiddel om je mentaal voor te bereiden op wat gaat komen. Het vergroot je zelfvertrouwen en helpt om je prestaties te verbeteren. Je hersenen kunnen het gevisualiseerde en de werkelijkheid niet goed van elkaar onderscheiden. Daardoor lijkt het alsof je hersenen het moment al hebben beleefd en dan hoef je dus niet zenuwachtig te zijn. Dat is de kracht van visualiseren.


Visualiseren is niets anders dan een film afspelen in je hoofd, waarbij jij de regisseur bent. Een gedachte vertalen naar beeld. Je kunt bijvoorbeeld een proef visualiseren, maar ook een specifieke oefening. Visualiseer alles zo realistisch mogelijk. Elke sensatie telt: de geur van je paard, het belletje van de jury en de mensen langs de kant.


Het is bij het visualiseren belangrijk dat je dit met een positieve gedachte doet. Hierdoor wordt de ervaring positief opgeslagen in jouw hoofd en kan je in het werkelijke moment een stuk beter ontspannen.


Tip 3: Fix je wedstrijdvoorbereiding

Als je goed voorbereid bent, heb je altijd minder stress. Je weet wat er gaat komen en dat geeft een geruststellend gevoel. Het is daarom handig om een standaard routine te creëren voor jou en je paard.


Stel een lijst op waarin je stap voor stap omschrijft wat je doet als je bijvoorbeeld op wedstrijd gaat. Zo kom je niet voor verassingen te staan op de dag zelf en kan je met een gerust gevoel op je paard stappen. Zorg dat je vooraf zoveel mogelijk hebt gedaan, simpele dingen zoals je laarzen, je zadel invetten of je hoofdstel schoonmaken.


Tip 4: Oefenen met omgaan met druk

Voor veel ruiters zorgt de spanning ervoor dat ze minder goed rijden dan ze eigenlijk kunnen. Het mooie is dat iedere ruiter kan leren omgaan met spanning, om net zo goed te presteren als op iedere andere dag. In mijn coaching trajecten oefen ik met mijn ruiters bepaalde ademhalingstechnieken en maken we een routine om focus te houden op taakdoelen. Dan weet je precies wat je moet doen en laat je je minder afleiden door het stemmetje in je hoofd, of door externe zaken. Als je dit al onder de knie hebt kan het waardevol zijn om te gaan oefenen met trainen onder druk. In sommige situaties kun je de spanning wat opvoeren en lekker oefenen om goed met de spanning te leren omgaan.


Ik geef mijn ruiters vaak tips om te gaan oefenen in de volgende drie situaties:

  • Iemand laten filmen;

  • Oefenwedstrijdje inschrijven;

  • (Voor jou belangrijke) mensen vragen om te komen kijken.


Wil je nog meer tips ontvangen tegen wedstrijdzenuwen? Download dan nu meteen het ebook met nog 6 extra tips.

Comentarios


bottom of page