top of page

Afleiding op stal

Als jij niet je volledige aandacht bij je paard hebt, dan haal je je doelen niet. Een goede training vereist 100% focus. Als je je aandacht niet op de training en je paard houdt, dan zal je dat terugzien in het resultaat van je training.


Veel ruiters hebben weinig routine als ze op stal aankomen en laten zich afleiden door stalgenootjes en hun telefoon. Als je geen ambitieuze doelen hebt en puur rijdt voor je plezier is daar helemaal niks mis mee. Maar als je tegelijkertijd een ambitieus doel stelt en naar een bepaald niveau traint op wedstrijd, dan is dat niet zo heel handig.


Je telefoon op stal

Met het opzadelen nog even dat laatste belletje plegen. Tijdens het instappen nog even een belangrijk appje versturen. Even een leuke foto maken van je paard. Lieve ruiters, ik ben niet heiliger dan de paus en ik heb dit ook vaak genoeg gedaan. Heel soms maak ik me er zelfs nu nog schuldig aan. Maar sinds ik ben gaan inzien hoe belangrijk het moment van opzadelen en losstappen is om optimaal te trainen, ben ik hiermee gestopt.


Opzadelen is namelijk het allerbeste moment om in je hoofd even te herhalen wat je vandaag gaat doen in de training (als het goed is heb je dit namelijk al bedacht in je week- en maandplanning). Als je dit pas gaat bedenken tijdens het opstappen of instappen ben je al een stap te laat; daar begint je training namelijk al! Lekker even op je telefoon zitten tijdens het instappen is heel verleidelijk maar zó zonde. Het instappen is onderdeel van je training.


Laat jij je paard rondsjokken tijdens het instappen terwijl jij lekker op instagram zit? Maar klaag je daarna als je je teugels op maat pakt dat hij zo traag is en niet voor je been is? Tja, eerst laat je ‘m rond kachelen en dan moet je paard ineens aan je been zijn. Niet helemaal fair.


Zonder een goede warming up kan je niet van je paard verwachten dat hij goed loopt. Zet zodra je op stal komt je telefoon op stil zodat je aandacht bij je paard is!


Kletsen met stalgenootjes of serieus rijden?

Een andere gevaarlijke bron van afleiding zijn je stalgenootjes. Je kletst gezellig met je stalgenootjes en kijkt even bij een training, een ander vraagt je even naar een kreupel paard te kijken. En voor je het weet is er een uur voorbij.


Vaak pas je dan je training aan, rij je wat korter zodat je toch op tijd thuis bent. Maar dat is dus de valkuil; je gaat je aanpassen aan je afleidingen. Maar de echte sleutel naar succes is om je niet te veel af te laten leiden.


Een succesvolle ruiter weet dat je keuzes moet maken om je doelen te behalen. In plaats van met je stalgenootjes in de kantine te hangen, gaat een succesvolle ruiter even 10 minuten een praatje maken en vervolgens lekker aan de gang. Do what it takes.


En als je kiest voor plezier met stalgenootjes, is dat natuurlijk ook helemaal goed. Maar pas dan wel je doelen aan. Het is niet realistisch om én hele ambitieuze doelen te stellen én de hele tijd bezig te zijn met alle gezelligheid om je heen. Daarnaast vereist een goed opgebouwde training ook routine, al voordat je op je paard stapt.


Het is al druk genoeg in je hoofd

Routine is mega belangrijk voor de rust in je hoofd. Je kan niet optimaal trainen als je alleen maar bezig bent wat, waar en wanneer moet gebeuren. Je moet je 100% kunnen focussen op je paard en niet bezig zijn met 99 andere dingen. Maak voor jezelf een bepaalde routine op stal. Ik heb bijvoorbeeld een vaste manier van opzadelen en mijn paard klaarmaken. Zo kan ik me optimaal voorbereiden op een goede training. Als ik deze routine volg, weet ik dat het goed gaat komen. Alles ligt op een vaste plek, alles is schoon en klaar voor gebruik.


En dan de belangrijkste vraag

Doe je wel echt wat nodig is om je doel te bereiken? Is het je droom om ooit Z te rijden? Of misschien wil je wel naar de subtop? Dan is mijn vraag aan jou: doe jij wel echt wat nodig is om deze doelen te realiseren? Ambitie is natuurlijk heel goed. Dat is je drijfveer om het beste uit jezelf te halen. En het is nodig om doelen te behalen. Als het jouw doel is om binnen een jaar in de subtop te rijden, zal je hier echt serieus voor moeten trainen. Laat uit werk? Toch maar even rijden in plaats van een dagje vrij. Mee naar het bos met een stalgenootje? Prima, maar niet op een dag dat je een training gepland had staan.


Je zal dingen moeten laten als je een fanatiek doel stelt. Wees dan ook realistisch wat haalbaar is voor jou en je paard. Bepaal wat jij nodig hebt om dit doel te bereiken en ga aan de slag! En als je ervoor kiest gewoon lekker door te trainen maar geen knalhoge doelen te stellen is dat natuurlijk ook helemaal prima. Paardrijden is vaak hobby en ontspanning. Een balans van ambitie en plezier blijft het allerbelangrijkste.

Wil jij meer uit je trainingen halen? Download dan mijn gratis E-book ‘Zo rijd jij in 6 stappen de rit van je leven’.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page