top of page

De onzin dat je uit je comfortzone moet.

Vaak wordt er gezegd dat magie buiten je comfortzone gebeurt en dat je alleen kunt groeien als je uit je comfortzone gaat. Maar ik vind dit onzin.


Voor mensen met een sterk zelfvertrouwen die ervan uitgaan dat het wel goed komt werkt dit inderdaad zo. Voor hen is het geen probleem om uit hun comfortzone te stappen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zelfs als er dingen misgaan, kunnen ze het gewoon opnieuw proberen. Ze blijven niet hangen, er komen geen negatieve gedachten. Ze herpakken zich en proberen het gewoon nog een keer. Niks aan de hand.


Maar ..voor mensen met wat lager zelfvertrouwen is – ver- uit die comfortzone gaan soms het domste wat ze kunt doen. Zij vinden het moeilijk om te accepteren dat dingen mis kunnen gaan. En als het mis gaat komen ze vaak in een negatieve spiraal van ‘zie je wel’. Het kan dan ontmoedigend zijn en de drempel om het nog eens juist verhogen.


In mijn coachingsessies kom ik vaak ruiters tegen die graag nieuwe uitdagingen willen aangaan, zoals deelnemen aan wedstrijden, meer kilometers maken of hogere niveaus starten. Maar vaak zijn ze nog niet klaar voor deze stap en brengt het hen alleen maar buiten hun comfortzone. Dit is een veelvoorkomende manier van denken in de wereld.


Het is belangrijk om te beseffen dat het niet effectief is om met weinig zelfvertrouwen buiten je comfortzone te stappen. Dit kan leiden tot spanning, negatieve gedachten, stress en uiteindelijk zelfs tot lagere prestaties. Het gaat dan juist mis, je hebt het gevoel dat je faalt en uiteindelijk wordt je boos op jezelf.


Ontspan eerst je zenuwstelsel

Mensen met een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen hebben vaak helemaal geen comfortzone. Ze leven constant in twijfel en onzekerheid en ervaren vaak stress.


Buiten je comfortzone gaan brengt nog meer spanning met zich mee. Je pusht jezelf eigenlijk meer en meer en de spanning wordt alleen maar hoger. Je helpt jezelf hiermee over de kook.


Ik ben een groot voorstander van het leren hoe je het zenuwstelsel zowel aan als uit kunt zetten. Mensen die constant onder druk staan, hebben vaak moeite om tot rust te komen en te ontspannen. Wat ik met mijn coachingsruiters eerst doe is ze eerst leren een fijne rustige comfortzone te maken. Waarin ze tevreden zijn met zichzelf, zien dat ze er mogen zijn en dat ze prima in orde zijn. Ik leer ze om niet de negatieve gedachten te herhalen, maar juist positieve gedachten en overtuigingen ontwikkelen. Hiervoor moeten nieuwe neurale verbindingen worden aangelegd in het brein, en dat gebeurt vooral door positieve ervaringen.


Ga voor succes

Dus in plaats van jezelf constant buiten je comfortzone te duwen, raad ik aan om kleine stapjes te zetten richting het randje van je comfortzone. Kies activiteiten die een beetje spannend en nieuw zijn, maar wel waarschijnlijk succesvol. Op deze manier kun je zelfvertrouwen opbouwen en groeien vanuit een sterke basis. Dan ontdek je dat je meer kunt dan je denkt. Doe het in hele kleine stapjes die bijna niet kunnen misgaan. En als ze misgaan zeg dan niet: ‘zie je wel, ik kan ook niks’, maar zeg tegen jezelf: “ik ben dit aan het leren, het hoeft niet meteen goed”.


Zet ‘m op!


Comments


bottom of page