top of page

Ging je proef of training niet zoals gehoopt of zie je de wedstrijd niet zitten? Lees dan dit.

Heb je binnenkort een wedstrijd en zie je het even niet meer zitten? Of heb je net wedstrijd gehad en ging het niet lekker? Of misschien heb je het gevoel dat je training niet fijn gaat en je weer een paar stappen terug hebt gedaan.


Tegenslag = leren

Natuurlijk is het vervelend dat je proef niet ging zoals gehoopt of dat het op het moment even niet lukt met je paard. Daar mag je best van balen. Dat doen we allemaal, daar zijn we mensen voor. Maar tegenslagen maken je sterker, dat je daar juist van leert. Goede ruiters zijn niet goed geworden omdat ze het altijd al konden. Ze zijn goed geworden omdat ze juist na tegenslag weer doorgingen.


Focus op vooruitgang

Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces. Misschien zie je die nu even niet, maar denk dan eens een jaar terug. Hoe reed je toen? Of hoe de training met je paard ging toen je hem net had. En waar sta je nu? Ik weet zeker dat kunt zien dat je vooruit bent gegaan. Dat jij en je paard eigenlijk best flinke stappen hebben gemaakt. Dat je bijvoorbeeld eerst opzag tegen die galop en dat je daar nu niet eens meer over nadenkt. Of dat je paard een paar maanden geleden nog achter nasprong, terwijl hij nu de meeste wissels in een keer springt. Probeer je brein te trainen door te kijken naar wat er nu wél lukt.


Voor wie rijd jij die wedstrijd?

En bedenk dan ook eens voor wie je dit allemaal doet. Voor de jury? Voor die stalgenoten die altijd commentaar hebben? Nee, je doet dit voor jezelf. Dus wat maakt het eigenlijk uit wat die jury van je vindt. Of die stalgenoten of die andere ruiters op de wedstrijd. Jij rijdt die wedstrijd omdat jíj dat wil, voor joúw plezier. Jij traint jouw paard omdat dat jouw passie is. Omdat jij wilt genieten van de weg die jullie samen afleggen, omdat jij samen met hem wil leren.


Topruiters hebben ook tegenslagen

Denk dan eens aan onze topruiters. Zouden Anky en Dinja - of wie je dan ook bewondert - nooit met een baalgevoel van hun paard zijn afgestapt? Of tegenslagen hebben meegemaakt in hun wedstrijdcarrière? Natuurlijk hebben ze dat. Maar ze zijn aan de top gekomen omdat ze die tegenslagen als leermomenten gebruikten en daarmee verder gingen. Echt, tegenslagen horen er voor iedereen bij. De kunst is om te zien dat een paar stappen terug soms nodig zijn om weer stappen vooruit te kunnen zetten.


Oefening

Laten we een oefening doen. Zorg dat je lekker, comfortabel zit. Ontspan je schouders, sluit even je ogen, adem een paar keer diep in en uit. Open dan je ogen weer en lees de volgende tekst hardop aan jezelf voor. Vervang het woord wedstrijd eventueel door training, clinic of iets anders wat voor jou van toepassing is.


Het maakt niet uit hoe de wedstrijd gaat (of is gegaan). Ik doe dit voor mezelf, omdat ik ervan wil leren. Het is niet belangrijk wat de jury en anderen van ons vinden. Van elke wedstrijd leer ik, dáár gaat het om. Ik word een betere ruiter. Ook deze ervaring zorgt ervoor dat mijn paard en ik een betere combinatie worden. Ik kan juist deze situatie gebruiken om mijn veerkracht en mindset te trainen. Ik neem nu het besluit om er niet in te blijven hangen. Ik gebruik dit om te oefenen met omgaan met tegenslag. Ik ben dankbaar voor …..(zelf invullen).


Lees deze tekst zo vaak aan jezelf voor als je wilt. Hoe vaker, hoe beter zelfs. Als je de woorden hardop uitspreekt is het effect het grootst.


Ik hoop dat je je inmiddels wat beter voelt en dat je kunt inzien en voelen dat het er niet om gaat hoe je presteert, maar dat het draait om de vooruitgang en het plezier dat je hebt met je paard op weg naar je doel. Als je dat kunt, dan komen die punten of die lastige oefening straks vanzelf!


Ik wens je een fijne volgende wedstrijd of training!


Comments


bottom of page