top of page

Je hebt geen stress door een gebeurtenis maar door je gedachten óver die gebeurtenis

We denken vaak dat we ons teleurgesteld of verdrietig voelen door een gebeurtenis, maar dat gevoel komt eigenlijk door onze gedachten óver die gebeurtenis.


Het 5G-model

  1. Gebeurtenis

  2. Gedachten

  3. Gevoel

  4. Gedrag

  5. Gevolg


Stel dat je een hele dure fout maakt in je proef. Je raakt je focus kwijt en vindt deze niet meer terug. Je maakt daardoor in het resterende gedeelte van je proef nog meer fouten. Je verpest je hele proef.


Kijk maar eens hoe dit in het 5G-model past:


Gebeurtenis: Je maakt een fout


Gedachten: Shit, dit was een grote fout. Je gedachten gaan naar: Je bakt er ook helemaal niks van. Zo rijdt je nooit een winstpunt.


Gevoel: Je baalt, je voelt je onzeker, klein, gefrustreerd, teleurgesteld en gedemotiveerd.


Gedrag: Hoge ademhaling, strakke armen, je geeft je paard een flinke por met je spoor, je wordt druk in je hulpen of juist heel afwachtend.


Gevolg: Je verliest je focust en je paard gaat slechter lopen. Je rijdt geen winstpunt.



Door in dezelfde gebeurtenis andere gedachten te denken krijg je een hele andere uitkomst.



Gebeurtenis: Je maakt een fout tijdens een proef


Gedachten: Oké dit was één onderdeel. Er is nog niks verloren. Terug naar mijn taakdoel. Wat is het volgende onderdeel?


Gevoel: Gemotiveerd, zelfverzekerd, ontspannen.


Gedrag: Je ademt nog een keer goed diep in. Je bovenbeen mooi los. Je maakt je paard iets scherper, je ontspant je hand en je gaat door.


Gevolg: Je hebt jezelf herpakt en met focus de rest van je proef kunnen rijden. Je rijdt een winstpunt.


Zie je het verschil? Die fout is niet het probleem. Het zijn de gedachten die daardoor in je hoofd ontstaan. Die gedachten zorgen voor een bepaald gevoel met bijbehorend gedrag en gevolg.


Je wordt niet chagrijnig of boos door de fout. Je wordt chagrijnig of boos door de gedachten óver die fout. En dat is écht een heel belangrijk verschil!


Helpende gedachten

Nu je weet dat de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis grotendeels bepaald wordt door je gedachten kan je er wat mee. Probeer eerst te kijken wat er al goed gaat en van daaruit ga je kijken hoe je van je fouten kunt leren. Wat als je elke keer dat er iets misgaat kijkt naar wat jij hiervan kunt leren, in plaats van te balen van jezelf.


Ons brein is zo geprogrammeerd dat het alles gelooft wat jij erin stopt. Dat betekent dus dat als je het vol stopt met motiverende en positieve gedachten (zonder je emoties te onderdrukken), je hersenen dit gaan zien als de waarheid.


Heb jij ook veel last van vervelende gedachten? Wil jij weten hoe je die gedachten kunt aanpassen? Download via mijn website het E-book waarin ik je tips geef hoe je die gedachten in een paar stappen aanpakt.

bottom of page