top of page

Met meer plezier je paard rijden? Zo zet je de eerste stap.

Zie jij er wel eens tegenop om te gaan rijden? Of je in te schrijven voor een wedstijd, omdat het toch steeds niet lukt? Of misschien stap je regelmatig van je paard met het gevoel dat het wéér niet lekker ging. Het liefst zou je met veel meer plezier je paard willen rijden. Of op wedstrijd gaan. Maar hoe dan? Deze simpele oefening helpt je op weg.


De oplossing zit in je brein

Veel ruiters zoeken de oplossing in meer lessen, of meer wedstrijden rijden. Want als je een betere ruiter wordt en meer kilometers maakt, dan moet het toch vanzelf beter gaan? Toch zit daar niet de oplossing. Het probleem – en dus ook de oplossing - zit namelijk in dat kamertje bovenin: je brein. Als je het gevoel hebt dat alles telkens misgaat of dat het steeds niet lukt, dan is de kans groot dat je brein verkeerd staat afgesteld. Schrik je nu? Nergens voor nodig, bij het gros van de mensen is dat zo.


Overal paarden

Ons brein heeft namelijk een filter. Dat is heel nuttig, want het zorgt ervoor dat niet alle prikkels bij je binnenkomen. Daarom schotelt het jou alleen dingen voor die voor jou relevant zijn. Rijd je met je vriend op de snelweg, dan zie jij als ruiter overal paarden in de wei staan. Terwijl je vriend, die spaart voor een sportauto, al die paarden niet eens ziet. Maar die Lamborghini die jullie net inhaalde? Die ziet hij dan weer wel. Sterker nog, net reed er ook al een Ferrari voorbij. Die heb jij dan weer gemist.


Negatief gevoel na het rijden

Ben jij nu bang om fouten te maken, dan zegt dat filter tegen je brein: “Geef mij alle informatie die me laat zien wat ik fout heb gedaan, wat ik ben vergeten en waar ik een potje van heb gemaakt.” Vervolgens let je brein de hele dag op alles wat je fout doet: dat mailtje dat je vergeten bent, die situatie waarin je niet goed reageerde en die verjaardag waaraan je niet had gedacht. Of…vertaald naar het rijden: dat je paard door je been viel, dat hij een keer verkeerd aansprong en dat hij bij de wissels een paar keer achter nasprong. En zo stap je van je paard met het gevoel dat het helemaal niet goed ging.


Je brein anders instellen

Maar – en nu komt het goede nieuws - dit kun je veranderen! Je kunt je brein namelijk anders instellen en leren om op positieve punten te letten. Met een simpele mentale oefening kom je al een heel eind. Schrijf elke avond eens een aantal dingen op die die dag goed zijn gegaan. Dat kan van alles zijn: die oefening die je paard goed uitvoerde, dat je kon genieten van het rijden of simpelweg dat je paard een keer in de goede galop aansprong. Schrijf ook dingen op die niks met je paard te maken hebben. Ging er iets goed op je werk, kreeg je een lief appje van een vriendin of had je misschien gewoon lekker gekookt? Schrijf minimaal drie dingen op. Kun je er vijf of wel tien verzinnen: helemaal top.


Je brein wordt wakker

In het begin vind je het misschien niet makkelijk. Maar hou vol, want na een aantal dagen wordt je brein wakker. Dan zul je merken dat het makkelijker gaat. Ook kan het zijn dat je brein bij sommige positieve punten ook meteen een ‘maar’ bedenkt. Je hebt bijvoorbeeld je les afgezegd omdat je paard niet helemaal goed voelde. Je luisterde daarbij naar je eigen gevoel en koos voor je paard. Dat is natuurlijk positief. Maar misschien heb je vroeger geleerd dat je afspraken niet hoort af te zeggen en ontstaat er daardoor frictie in je brein. Als je dat punt dan gewoon ondanks die ‘maar’ opschrijft, dan gaat je brein dit toch leren positief te zien.


Meer genieten van je paard en het rijden

Je brein gaat zich gedurende de dag focussen op wat er allemaal goed gaat omdat het na een tijdje al weet dat elke avond de vraag komt met wat er goed is gegaan. Zo word je een positiever mens. Ook zul je uiteindelijk merken dat als je gaat zien wat allemaal wél goed bij het rijden, dat het ook makkelijker wordt om nieuwe dingen te gaan doen met je paard. Bovendien kun je beter omgaan met dingen die even wat minder gaan. Dan denk je als je een keer lagere punten rijdt op wedstrijd: ‘Ik ga het gewoon nog een keer proberen’ en geloof je dat het je wel een keer gaat lukken. En als je een keer wat minder fijn hebt gereden met je paard, dan vertrouw je erop dat het morgen of de dag erna vast weer beter gaat. Zo zul je zien dat je weer veel meer gaat genieten van je paard en van het rijden. Succes!

Comments


bottom of page