top of page

Onzekerheid: een verhaal dat we onszelf vertellen

Welkom bij deze blogpost, waar we het gaan hebben over een onderwerp dat velen van ons na aan het hart ligt: onzekerheid. Het is iets waar je misschien vaak mee te maken hebt, en misschien heb je jezelf wel eens horen zeggen: "Ik ben nou eenmaal onzeker, dat is gewoon wie ik ben." Maar is dat wel echt zo? Laten we daar eens dieper op ingaan.


Onzekerheid is niet wie je bent

Het is makkelijk om te denken dat onzekerheid een vast onderdeel van je persoonlijkheid is, iets onveranderlijks. Maar de waarheid is dat niemand van nature onzeker is. Onzekerheid is iets dat we ontwikkelen door de jaren heen, beïnvloed door onze ervaringen en de manier waarop we naar de wereld kijken.


De rol van conditionering

Onze ervaringen en de manier waarop we die interpreteren spelen een grote rol in het ontwikkelen van onzekerheid. Van jongs af aan leren we wat waar is, wat niet waar is, wat goed is en wat niet goed is. Deze lessen zijn vaak gebaseerd op het zoeken naar veiligheid en overleving. Als kind leren we dat de liefde en goedkeuring van onze ouders gelijkstaat aan veiligheid.


Stel je voor: je komt thuis met een tekening en je ouder, druk bezig, zegt snel dat het mooi is maar vraagt je om even iets anders te gaan doen. Onbewust kan dit een signaal zijn dat je tekening – en bij uitbreiding jijzelf – niet goed genoeg is. Dit soort ervaringen kunnen onbewust een verhaal in ons hoofd vormen: "Ik ben niet goed genoeg."


Het effect van neurale verbindingen

Dit verhaal wordt versterkt door herhaling. Elke keer als we in een vergelijkbare situatie terechtkomen, lopen we over hetzelfde neurale pad in ons brein, waardoor die verbinding sterker wordt. Dit kan leiden tot een patroon van onzeker gedrag, gebaseerd op de overtuiging dat we niet voldoen.


Het goede nieuws: verandering is mogelijk

Het belangrijkste om te onthouden is dat je niet je onzekerheid bent. Het is een patroon, een verhaal dat je jezelf vertelt, gebaseerd op oude ervaringen en neurale verbindingen. Maar net zoals deze paden zijn gevormd, kunnen ze ook veranderd worden.


Nieuwe gedachten, nieuwe paden

Begin met het erkennen dat je gedachten over onzekerheid slechts dat zijn: gedachten. Ze defniëren je niet. Door nieuwe, positievere gedachten over jezelf te cultiveren, kun je beginnen met het vormen van nieuwe neurale verbindingen. Het is een proces, en het hoeft niet perfect te zijn. Het belangrijkste is dat je begint met het verhaal te veranderen dat je jezelf vertelt.


Aan de slag

Onzekerheid hoeft niet je levensverhaal te bepalen.

Het is mogelijk om het script om te draaien en een nieuw verhaal over jezelf te schrijven, een waarin je jezelf ziet als iemand die goed genoeg is, precies zoals je bent. Dit is niet alleen bevrijdend, maar ook een prachtig proces van zelfontdekking en groei.


Dus, de volgende keer dat je jezelf betrapt op de gedachte "Ik ben nou eenmaal onzeker", herinner jezelf eraan dat dit slechts een verhaal is dat je kunt herschrijven. Het is tijd om een nieuwe hoofdstuk te beginnen. Wat zal jouw verhaal zijn?


Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Voel je vrij om contact op te nemen. Samen kunnen we nieuwe inspiratie vinden en werken aan een verhaal dat jouw ware zelf weerspiegelt. Tot de volgende keer!

bottom of page