top of page

Programmeer je brein


Heb je weleens het gevoel dat echt álles tegen zit? Het lijkt wel alsof bij jou álles mis gaat.


Waarschijnlijk staat jouw breinsysteem verkeerd afgesteld. Het Reticular Activating System, ook wel RAS, is een brein systeem dat ervoor zorgt dat je met een filter naar de wereld kijkt. Je ziet de wereld door jóuw eigen filter. Zonder dit filter zou je helemaal gek worden van alle prikkels.


Dit filter zorgt ervoor dat je niet alle merken van de auto’s ziet (mijn broertjes filter) die voorbijrijden, maar wél alle honden of katten die over straat lopen (mijn filter).


Als je regelmatig negatieve gedachten hebt staat je RAS systeem verkeerd afgesteld. Jij hebt het onbewust zo geprogrammeerd dat het je alle fouten, blunders of vergeten dingen presenteert. Je brein filtert alle dingen die je niet goed doet. Als er iets mis gaat zeg je bijvoorbeeld: “zie je wel”, of: “ik leer het nooit”.


Verander je filter

Stel, je koopt een nieuwe cap. Vanaf dan filtert jouw systeem op ‘caps’. Jouw brein helpt je en laat overal die bepaalde cap te laten zien. Dat is waar je oog op valt. Als je vaak tegen jezelf zegt dat je iets niet kan, dan gaat jouw RAS aan jou laten zien wat je allemaal niet kan.


Om dit te veranderen is het een goed idee om te gaan focussen op wat er goed gaat. Maak aan het einde van iedere dag een lijstje te maken met drie dingen die goed zijn gegaan die dag. Leg je aandacht en focus op dingen die goed gaan. Na een paar dagen weet je brein dat die vraag gaat komen aan het einde van de dag.


Liep je paard vandaag een goed appuyement? Heb je een moeilijk gesprek gehad waar je tegenop zag? Iemand geholpen op stal? Een goede keus gemaakt?


Je RAS is zich dan al aan het aanpassen. Het helpt enorm om te beseffen dat jouw werkelijkheid niet per se dé werkelijkheid is. Het is gewoon hoe jouw RAS is afgesteld, dus hoe jouw brein de wereld filtert.


Als je jezelf aanleert om positiever te praten, verbeteren je prestaties namelijk ook. Wat is het verhaal dat je jezelf vertelt? Let eens op wat je nu eigenlijk zegt. Zeg je tegen jezelf: “ik ben niet goed genoeg”? Of zeg je: “ik ben nog aan het oefenen”? Dezelfde situatie maar met een totaal andere mindset. Een kleine verandering in jouw eigen verhaal tegen jezelf, maar dat is wel wat je uiteindelijk gaat helpen om echt een betere ruiter te worden.


コメント


bottom of page