top of page

Van negatieve gedachten word je geen betere ruiter

Je bent een ambitieuze ruiter of amazone. Je droomt ervan jezelf te ontwikkelen in de sport en harmonie met je paard is je grootste doel. Omdat je ambities zo groot zijn, heb je vaak het gevoel dat je nog niet goed genoeg rijdt, dat je nog niet goed genoeg bent voor het paard waar je zo dol op bent en de stress van wedstrijden kan je eigenlijk niet langer aan. Dit vervelende gevoel wordt vaak veroorzaakt door negatieve gedachten. Als je als ruiter niet leert hoe je met deze gedachten om kan gaan, dan is de kans groot dat je uiteindelijk je plezier verliest.


De eerste stap naar zelfverzekerdheid

Iedereen kan een groei-mindset ontwikkelen. De eerste stap is je bewust worden van je eigen negatieve gedachten. Wees bewust van wat je tegen jezelf zegt. Zeg je bijvoorbeeld:


Je bakt er niks van in die schouderbinnenwaarts.


Of zeg je tegen jezelf:


Oké nog een keer, maar nu met iets meer binnenbeen voor meer buiging.


Probeer iedere dag minimaal één negatieve gedachte op te merken en om te draaien. Dus vervang je negatieve gedachten voor helpende gedachten, en merk het verschil op. Je zult je anders voelen hierdoor.


Hoe praat je tegen een kind van 4 jaar

De hele dag door maken we rotopmerkingen tegen onszelf. Stel jezelf eens de vraag of een kind van 4 jaar zou gaan huilen van de opmerking. Ja? Dan zou je het ook niet tegen jezelf moeten zeggen. Je lichaam en je onderbewuste horen die gedachte. Het gevolg van die negatieve gedachten is dat je lichaam erop reageert alsof er een stressvolle situatie is. Let eens op je ademhaling of hoe strak je schouders zijn.


Probeer te denken aan dat kindje van 4 jaar en hoe je haar zou helpen iets nieuws onder de knie te krijgen. Hoor je hoe lief je tegen haar praat? Hoor je hoeveel geduld je hebt? Met zoveel zachtheid en begrip mag je ook tegen jezelf praten.


Als het zou werken dan zou je nu succesvol zijn.

Dat strenge en onaardige praten tegen jezelf helpt namelijk niet. Je gaat er niet beter door rijden. Want anders zou je nu na al die jaren al geweldig kunnen rijden. Die lelijke gedachten werken niet. Dus wees eens wat zachter.


Want het is oké om fouten te maken. Elke fout is een kans om te groeien. Je hoeft niet meer perfect te zijn. Je weet nu dat het genoeg is om je best te doen. Ook als je ‘best’ van vandaag een stuk minder is dan je ‘best’ van gister of vorige week. Daardoor wordt je leven een stuk leuker én succesvoller. Ik daag je uit om het eens te proberen. Geef jezelf positiviteit in plaats van negativiteit.


Wil je nog meer lezen over hoe je die gedachten dan kunt aanpakken? Download dan meteen het ebook met 6 tips.

Comments


bottom of page