Veel mensen zeggen dat als ze vaker op wedstrijd gaan dat het vanzelf beter wordt. In sommige gevallen is dat ook zo. Als jij niet zenuwachtig bent voor een wedstrijd en je paard ontspannen (maar gewoon onervaren) is op vreemd terrein, werkt het vaak prima om wat routine op te bouwen.
Soms heb je inderdaad kilometers nodig om erachter te kunnen wat goed werkt voor jou en je paard. Hoe je je paard bijvoorbeeld het beste kunt losrijden of hoe je je paard optimaal kunt voorstellen in de ring. Dan is het goed om ervaring op te doen.
Maar als je zenuwen hebt, je paard gespannen is en als het voelt als een grote struggle is vaker op wedstrijd gaan niet altijd de oplossing.
Een positieve ervaring
Vaak wordt het dan eerder slechter in plaats van beter. Als je zelf veel spanning hebt kan je je paard niet goed begeleiden. Je laat je paard alleen, omdat jij zelf vooral druk bezig bent met de andere ruiters, hoe goed de andere paarden zijn, en wie er langs de kant staan. Je bent afgeleid en dat komt niet ten goede van je rijden. Je paard gaat daar niet beter van lopen en de kans is groot dat dit voor jullie allebei geen fijne ervaring zal zijn. De volgende keer dat je op wedstrijd gaat leg je misschien de lat nog hoger omdat je zo graag wil dat het dan wel lukt. De vorige keer was het immers geen succes. Je hebt dan nog meer spanning in je lichaam waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat waardoor het alleen maar slechter gaat door juist kilometers te maken.
Wat is dan de oplossing?
Als het een aantal wedstrijden achter elkaar niet lekker gaat omdat je spanning hebt, is de vraag dus niet of je meer wedstrijden moet rijden, maar hoe je van de wedstrijdspanning afkomt. Als je zelf namelijk minder wedstrijdspanning hebt, dan kun je jouw paard beter begeleiden. Door middel van taakdoelen kun je je paard aan het werk zetten en daardoor vertrouwen geven. Hierdoor kun je een fijn rondje rijden op wedstrijd en doet je paard een fijne wedstrijdervaring op. Dan kom je in een positieve cirkel terecht. Bij spanning van zowel de ruiter als het paard is het dus niet wijs om lukraak kilometers te gaan maken. Zorg dat je zelf ontspannen kunt zijn, zodat je goed om kunt gaan met de spanning van je paard.
Stapjes kleiner maken
Als jij of je paard wedstrijdspanning hebben is het ook een mogelijkheid om de stapjes wat kleiner te maken. Op wedstrijd beoordeelt een jury elk onderdeel en vaak hebben paarden spanning op vreemd terrein. Dat is dus dubbelop druk om te presteren. Als je eerst wat vaker op vreemd terrein gaat rijden knip je de stapjes op. Als je paard thuis al erg spooky is, is het helemaal geen goed idee om op vreemd terrein veel kilometers te gaan maken.
Je wilt thuis je paard (meestal en voor het grootste deel) al goed voor elkaar hebben zodat het uiteindelijk op wedstrijd een positieve ervaring kan worden.
Ga voor succes
Ga voor succes. Bedenk wat de kleinste stap is waarmee je jullie (bijna) 100% zeker een positieve ervaring kunt meegeven. Voor de een kan dit een rondje in de buitenbaan betekenen, voor een ander kan dit trainen op vreemd terrein zijn. Een volgende stap kan het rijden van een proef op vreemd terrein kunnen zijn, of bijvoorbeeld een keer HC starten.
Hoe kan je gaan voor succes is de vraag die je moet stellen als je last hebt van wedstrijdspanning. Van daaruit bouwen jullie allebei zelfvertrouwen op waardoor het een stuk makkelijker zal zijn op wedstrijd.