top of page

Zelfverzekerd op wedstrijd? Visualiseer je proef!

Ben je zenuwachtig voor een wedstrijd? Voel je druk en spanning als je de ring binnenkomt? Helemaal logisch. Je bent niet de enige. Ongeveer 50% van de wedstrijdruiters ervaart zenuwen voor en tijdens hun wedstrijd. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Er bestaat namelijk een effectieve techniek die je kan helpen om met deze zenuwen om te gaan en je rijvaardigheid te verbeteren: visualisatie.

 

Positief denken

Visualisatie is een super krachtig hulpmiddel dat je helpt om je mentaal voor te bereiden op wat er komen gaat. Door je proef in gedachten te visualiseren, creëer je een mentaal beeld van hoe je wilt dat het eruitziet. Een voorbeeld: je wilt zonder gedoe de AC-lijn oprijden. Dan visualiseer je hoe je dat precies gaat aanpakken. Goed de hoek doorrijden, kijken waar je heengaat, binnenbeen, buitenkant begrenzen, rechtmaken en tussen twee teugels en twee benen richting C. Door dit tot in de kleinste details uit te denken word je automatisch zelfverzekerder, simpelweg omdat je weet wat je kunt verwachten.

 

De kracht van anticiperen

Ja, het is vaak allemaal perfect in zo’n visualisatie. In werkelijkheid is het vaak niet helemaal foutloos. Dus hoe kan dit dan helpend zijn? Heel eenvoudig: door óók te visualiseren wat je doet als het niet gaat zoals je graag zou willen. Zo oefen je in feite al wat je gaat doen als het even niet zo lekker loopt. Springt jouw paard soms de verkeerde galop aan? Visualiseer dan hoe je dat gaat oplossen tijdens de proef. Zo ben je voorbereid en schiet je niet in de stress op het moment suprême. Sterker nog: je hebt binnen no time je focus weer terug, zodat je weer voor de volle 100% aan je volgende onderdeel kunt beginnen, precies zoals je dat bedacht had.

 

Braintraining

Deze oefening maakt de verbinding tussen je brein en lichaam sterker. Je hersenen zien namelijk geen verschil tussen een visualisatie en de echte prestatie. Dit betekent dat je tijdens het visualiseren dezelfde neurale paden activeert als wanneer je daadwerkelijk op je paard zit. Door regelmatig te visualiseren, train je dus stiekem ook je rijvaardigheid en coördinatie. Een win-win!

 

Aan de slag

Iedereen kan visualiseren, ook als je eigenlijk geen beelddenker bent. Het vergt alleen wat oefening. Hoe vaker je visualiseert, hoe beter je wordt in het creëren van een levendig en gedetailleerd mentaal beeld.

 

Het is belangrijk om een rustige omgeving te vinden waarin je je kunt concentreren. Sluit je ogen en stel je voor dat je op je paard zit en de proef rijdt. Probeer zoveel mogelijk details toe te voegen; hoe warm je het hebt, misschien weet je al hoe de omgeving eruitziet, de ademhaling van je paard en de stem van je voorlezer. Visualiseer de proef alsof je het in realtime ervaart, vanaf het moment dat je de ring binnenkomt tot het moment dat je de ring verlaat.

 

Kortom: neem in de voorbereiding op jouw wedstrijd absoluut visualisatie mee. Je zult merken dat je minder snel voor verrassingen komt te staan en zelfverzekerder wordt, met als resultaat een meer ontspannen proef en een hogere score!

 

Heb je moeite om jezelf hiertoe te zetten? Luister dan naar mijn visualisatie podcast, waarbij ik je van begin tot eind begeleid. Luister nu.


Comentarios


bottom of page