top of page

Zo overwin je je angst bij het paardrijden

Overwin je angst bij het paardrijden

Is paardrijden jouw hobby, maar zit angst je vaak in de weg tijdens het rijden? Misschien ben je bang dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld dat je paard schrikt. Of wellicht ben je bang voor je paard zelf, of ben je bang om weer te gaan rijden na een val. Maar hoe kun je die angst voor het rijden nou overwinnen?


Angst aanpakken bij de oorzaak

Je bent niet de enige! Heel veel ruiters ervaren een vorm van angst bij het paardrijden of in de omgang met hun paard. Soms komt dat door een concrete gebeurtenis zoals een val van hun paard, maar dat hoeft niet per se. Vaak hebben ze voordat ze bij mij komen al van alles geprobeerd om van die angst af te komen, zoals ademhalingsoefeningen of meditaties. Of ze zochten de oplossing in meer les in de hoop dat de angst daardoor zou verdwijnen. Maar angst gaat bijna nooit vanzelf weg. En hoewel ademhalingsoefeningen en meditatie absoluut kunnen helpen, kun je je angst het beste bij de oorzaak aanpakken. En die oorzaak ligt vaak in je gedachten.


Overlevingsbrein

Dat zit namelijk zo. Ons brein heeft één heel belangrijk doel: zorgen dat we overleven. Vroeger, toen we nog jagers en verzamelaars waren, was dat ook hard nodig. Achter elke rots kon immers een gevaarlijk dier verstopt zitten die het op ons leven had gemunt. Dit deel van ons brein – het overlevingsbrein – is dus al miljoenen jaren oud. En hoewel de wereld om ons heen enorm is veranderd, is ons overlevingsbrein nog precies hetzelfde.


Anders leren denken

Dus zegt je brein als het waait: ‘ga vandaag maar niet op dat paard zitten’. En is je eerste gedachte ‘afstappen’ als je paard zich verstrakt en ergens naar kijkt. Ook zorgt dit overlevingssysteem ervoor dat je meer adrenaline en cortisol aanmaakt waardoor je hartslag omhooggaat, je spierspanning stijgt en je ademhaling versnelt. Maar het goede nieuws is dat je je brein kunt trainen. Je kunt namelijk anders over een situatie leren denken waardoor je dus ook anders gaat reageren. Ook bij gebeurtenissen die je nu heel spannend vindt. Niet de gebeurtenis zelf zorgt namelijk dat je je angst voelt, maar de gedachten over die gebeurtenis zorgen daarvoor.


Gedachtenonderzoek

Laten we die gedachten eens onderzoeken. Stel je wilt gaan rijden maar het waait (de gebeurtenis). Misschien denk je dan dat je paard zal schrikken door de wind en jij er dan afvalt. Die gedachten zorgen vervolgens dat je bang wordt, stress ervaart of misschien zelfs paniek voelt opkomen. En door dat gevoel ga je anders rijden. Misschien ga je gespannen gaat zitten, worden je schouders strak of stop je met rijden. Of ga je juist veel grotere hulpen geven. Wat is dan het gevolg? Grote kans dat je paard jouw spanning overneemt. Misschien gebeurt zelfs datgene waar je bang voor was; je paard schrikt. En stap jij de volgende keer dat het waait met nog meer zenuwen op. Hoe dan ook: het wordt er niet beter op!


Angst overwinnen met andere gedachten

Je gevoel ontstaat dus door de gedachten over de gebeurtenis. En daar zit ook de oplossing. Je kunt namelijk bewust kiezen voor een andere gedachte en daarmee ontstaat dan ook een ander gevoel. Als je hiermee begint te oefenen is het trouwens heel normaal als er eerst geen enkele betere gedachte in je opkomt. Je brein wil namelijk helemaal niet veranderen. Bekijk eerst eens hoe je je negatieve gedachte kunt omkeren, maar wel op zo’n manier dat je het ook kunt geloven. Dus heb jij veel angst voor paardrijden met wind en is jouw nieuwe gedachte dat je helemaal niet bang bent, dan trapt je brein daar niet in. Maar misschien kun je de gedachte ‘ik ben aan het leren om met spannende situaties om te gaan’ wél geloven. ‘Ik wil leren hoe ik met de spanning van mijn paard om kan gaan’, ‘ik wil leren spanning los te laten’ of ‘ik ben aan het leren om zonder stress op te stappen’ zijn ook een paar opties. Probeer bij het omvormen van je gedachten te focussen op leren of ontwikkelen. En zorg dat je opgelucht, nieuwsgierig of gemotiveerd wordt van je nieuwe gedachte.


Met een ander gevoel op je paard

Met deze nieuwe gedachten zul je met een ander gevoel op je paard zitten en met een ander gevoel afstappen. Bedenk wel dat dit gedachtenwerk niet iets eenmaligs is. Juist herhaling is belangrijk. Je bekende gedachten zijn voor je brein een soort snelweg, terwijl je nieuwe gedachten meer een junglepaadje zijn. Maar hoe vaker je over dat junglepaadje loopt, hoe meer hij ingesleten raakt en hoe vaker je brein dat pad uiteindelijk zal kiezen. Dus schrijf je nieuwe gedachten eens op post-its en hang die lekker zichtbaar op in je huis of in je kastje in de zadelkamer. Je zult zien dat je ze steeds meer gaat geloven!


PS Begin je je nieuwe gedachten te geloven en stap jij met steeds meer zelfvertrouwen op je paard? Dan heb ik nog een aantal tips waarmee je je kunt blijven focussen op het rijden als je tijdens het rijden toch weer eens in een situatie komt die je spannend vindt. Die deel ik gratis met je in mijn ebook “Zo rijd jij in 6 stappen de rit van je leven"



bottom of page