top of page

4 tips om zonder rotgevoel naar je eigen rijfilmpjes te kijken

Je aanleuning is onrustig, je zit lelijk, je teugels zijn te lang en eigenlijk vind je jezelf ook te dik. De perfectionist in jou ziet alleen de dingen die niet goed zijn en je lijstje van kritiek langer is dan ooit;

Het resultaat?


Je voelt je super rot. “Waardeloos filmpje”, denk je teleurgesteld. Maar dit kan anders. Er zijn namelijk een aantal manieren om van deze zelfkritiek iets positiefs te maken, waarvan de eerste twee mijn favoriet zijn.



1. Je kunt jezelf niet vooruit haten

We zijn geneigd om altijd naar het negatieve te kijken. Dat is een trucje van je brein dat altijd opzoek is naar gevaar. In dit geval het gevaar om afgewezen te worden, de angst dat je het niet goed doet of om niet goed genoeg te zijn. Maar door jezelf zo te haten word je onzeker en gedemotiveerd. En misschien denk je dat je beter gaat rijden door zo streng te zijn, het tegenovergestelde is waar.


Je gaat namelijk niet beter rijden door jezelf zo te haten. Je krijgt er vooral een rotgevoel van. En je hebt minder zin om weer te gaan oefenen want ‘het ziet er toch niet uit’. Besef dat je jezelf niet vooruit kunt haten en dat het tijd is voor een andere strategie.



2. Kijk eerst wat er al goed gaat

Neem het besluit jezelf niet meer de grond in te timmeren. Verleg je focus van alles wat er (nog) niet goed is, naar alles wat er al wel goed is. Daarmee train je je brein om een positievere ruiter te zijn. En daar heb je op de lange termijn wél iets aan.


Ga dus eerst heel bewust kijken naar de goede aspecten in de video (Oh, hij is goed voorwaarts! Mijn been is mooi lang). Je hebt dan namelijk een positief, gemotiveerd gevoel waarbij je weet dat je aan het leren bent. Dit kan in het begin een beetje geforceerd aanvoelen maar doe het toch maar. Voel maar eens wat er gebeurt met je humeur als je eerst kijkt wat er allemaal al wèl goed gaat. Daarna ga je met die goede vibe pas kijken naar je verbeterpunten (teugels korter, het neusje mag er nog iets verder uit of hij mag nog iets meer aan het been zijn). Met ambitie en motivatie ga je die punten mee pakken in je training en zo ga je veel sneller vooruit. Je hebt meteen zin om te gaan oefenen!



3. Wees realistisch

We hebben de neiging om onszelf te vergelijken met anderen. Het is belangrijk om realistisch te blijven en niet te streng zijn voor jezelf. Onthoud dat een paard trainen en goed leren rijden een persoonlijke reis is en dat iedereen dat op zijn eigen tempo groeit. Focus op je eigen vooruitgang en wees trots op wat je hebt bereikt. Als je een rijfilmpje terugkijkt van jezelf dan denk je soms onbewust aan een perfect plaatje hoe jij graag zou willen kunnen rijden. Vaak leg je jezelf hierdoor druk op. Beter werkt het om jezelf eens te vergelijken met jouw versie van een jaar geleden en zie dan de vooruitgang.


4. Positief naar de toekomst

Dus voor de toekomst geldt: blijf vooral rijfilmpjes van jezelf opnemen. Spreek vooraf met jezelf af dat je eerst naar de goede dingen kijkt. Daarna mag je op een milde manier kijken naar wat nog beter kan, maar wees daarbij ook realistisch. Belangrijk is dat je enthousiast en gemotiveerd blijft om de volgende dag weer op te stappen, waarbij je in je achterhoofd houdt dat je op de goede weg zit. Het is even oefenen, maar met deze tips train je jezelf op een constructieve en positieve manier naar je rijvaardigheden te kijken dat op de lange termijn tot successen leidt.


In mijn podcast Als je je rot voelt na het terugkijken van een rijfilmpje van jezelf ga ik nog dieper in op zelfkritiek en hoe we ons brein kunnen beïnvloeden hier vriendelijker mee om te gaan. Luister nu.

bottom of page