top of page

Je hebt toch juist ervaring nodig?

Als ruiter wil je graag presteren op wedstrijden. Maar vaak heb je juist last van zenuwen en negatieve gedachten? Dit kan ervoor zorgen dat je gespannen wordt, je focus verliest en uiteindelijk een slechte proef rijdt. De oplossing ligt volgens mij niét in het stug blijven doorrijden op wedstrijden, maar in het goed trainen van je mentale vaardigheden.

 

Waarom mentale training zo belangrijk is

Mentale vaardigheden zoals focus, positieve gedachten en ontspanning zijn essentieel om een goede proef te kunnen rijden. Als je zenuwachtig bent, heb je vaak last van fysieke spanning, een hoge ademhaling en een gebrek aan focus. In deze toestand is het bijna onmogelijk om je paard goed te rijden.

Het is een veelgemaakte fout om te denken dat wedstrijdervaring de oplossing is. Maar door steeds met die zenuwen en negatieve gedachten op wedstrijd te gaan, geef je je paard geen fijne ervaring. Je paard heeft er eigenlijk niks aan aan jij gespannen, gefrustreerd en onzeker op zijn rug zit. En maar kilometers maken….

 

Stap voor stap

In plaats van meer wedstrijdervaring op te doen, is het beter om eerst aan je mentale vaardigheden te werken. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  • Train je focus thuis. Oefen op het richten van je aandacht, bijvoorbeeld door taakdoelen te stellen tijdens het rijden.

  • Simuleer wedstrijdomstandigheden. Laat iemand filmen of vraag iemand om te komen kijken om te trainen op rijden onder ‘druk’.

  • Werk aan helpende gedachten. Vervang negatieve gedachten als "het moet lukken" door helpende gedachten als "ik ben dit aan het leren".

  • Stel je doelen bij op wedstrijd. Stel eerst je mentale vaardigheden centraal, nog niet het resultaat. Dus ga op wedstrijd om je nieuwe helpende gedachten te oefenen, je focus te houden en ontspannen te kunnen rijden. Dan komen de resultate daarna.

 

Aan de slag

Door eerst aan je mentale vaardigheden te werken, creëer je een stevige basis voor succesvolle wedstrijden. Je hebt dan minder last hebben van zenuwen, kan beter kunnen focussen en het wordt gewoon ook veel leuker. Dit komt niet alleen jouw prestaties ten goede, maar ook het welzijn van je paard. Als jij ontspannen en gefocust bent kan je je paard een fijne ervaring geven zodat jullie allebei optimaal kunnen presteren.

 

Wedstrijdervaring is niet de oplossing voor wedstrijdzenuwen en negatieve gedachten. Door eerst aan de slag te gaan met mentale training, leer je de vaardigheden die echt belangrijk zijn voor succesvol wedstrijdrijden.


Dus begin vandaag nog met het trainen van je mentale vaardigheden en ervaar zelf het verschil!

Waar te beginnen?

Meld je gratis aan voor mijn masterclass 'Van zenuwen naar zelfvertrouwen' op www.anneloosveld.com/masterclass. Daar leer je hoe je mentaal sterk de ring in kunt gaan. Ik hoop je daar te zien!


Comments


bottom of page