top of page

Waarom is positief denken zo moeilijk?

Veel ruiters die bij mij in een coachingstraject zitten, zeggen achteraf: "In het traject lukte het me heel goed om te focussen op positieve gedachten. We werkten nauw samen en je gaf me fijne oefeningen". Maar voor ruiters die alleen de podcasts luisteren of Instagram posts lezen, is het lastiger om negatieve gedachten daadwerkelijk om te denken. Dat is logisch, want het is best een klus waarbij je goed moet weten hoe het werkt. 

 

Oude patronen zijn diep ingesleten

Je brein valt namelijk altijd terug in oude, ingesleten patronen. Dat zijn de sterke neurale verbindingen die, vaak al vanuit je jeugd, in je brein zijn gevormd. Zodra je in een bepaalde situatie komt, wil je brein zo snel mogelijk inschatten: is dit veilig of niet? Daardoor schiet je brein meteen in de oude, bekende denkpatronen, zoals "Ik kan het niet" of "Ik ben niet goed genoeg". Die verbindingen zijn jarenlang versterkt en zitten diep geworteld.

 

Onbewuste gedachten overheersen

Maar liefst 95% van onze gedachten zijn onbewust. Schrijf je gedachten daarom eens letterlijk op: wat denk je nu eigenlijk gedurende de dag? Hoe praat je tegen jezelf? Die onbewuste gedachten zijn moeilijk te veranderen, omdat het dikke kabels van verbindingen in je brein zijn geworden. Daar staat tegenover dat nieuwe, positieve gedachten nog helemaal geen verbindingen hebben.

 

In je bewuste gedachten kun je wel bedenken: "Ik kan het wel". Maar zodra je in een uitdagende situatie komt - je rijdt de diagonaal op, je wil een wissel rijden en je paard doet helemaal niets - schiet je brein terug in de oude, onbewuste patronen. Meteen ga je terug naar de negatieve gedachte ‘zie je wel, ik kan dit niet’. Daarom lukt het bijna niet om in je eentje nieuwe gedachten aan te leren. Je begint er fanatiek mee, maar je pakt het niet goed aan of neemt te grote stappen, waardoor je brein het niet gelooft. En na een paar weken verdwijnt het naar de achtergrond en denk jij dat ‘werken aan je mindset’ niet werkt.

 

Laat je coachen voor blijvende verandering

De beste en snelste manier om echt met je mindset aan de slag te gaan, is door je te laten coachen. Uit eigen ervaring en die van mijn coachees weet ik: in je eentje raak je de weg kwijt en kom je er niet. Met een coach leg je nieuwe verbindingen in je brein aan. Dat vraagt herhaling waar je in je eentje vaak niet aan toekomt. Zo leer je precies welke oefeningen je moet doen, op welk moment en daardoor blijf je gemotiveerd.

 

Ruiters die zich laten coachen, zijn in vier maanden honderd stappen verder. Ze hebben hun negatieve gedachten aangepakt en vervangen door helpende, motiverende gedachten. Wil jij ook aan de slag met je mindset? Laat je dan coachen in mijn programma In It To Win It voor wedstrijdruiters. Klik hier (anneloosveld.com/win-it ) voor meer informatie of stuur een mailtje naar info@anneloosveld.com.

 

Comments


bottom of page