top of page

Hoe houd ik mijn paard voorwaarts op wedstrijd?

Ik krijg vaak de vraag hoe je een paard voorwaarts houdt op wedstrijd. Voor mij als sportpsycholoog èn trainer is het belangrijk om eerst te kijken naar de reden waarom je paard achter je been komt en niet meer goed voorwaarts is.

 

Ik maak onderscheid tussen twee scenario's. Is het omdat de ruiter gespannen is, stopt met rijden of juist gaat klemmen waardoor het paard niet meer fijn voorwaarts blijft?

 

Of neigt je paard er ook thuis naar om flegmatiek te worden en is het dus altijd een aandachtspunt om je paard goed aan je been te houden? In dat laatste geval kan je het oplossen door eerst met een dierenarts uit te sluiten dat je paard ergens last van heeft (slecht zadel, beslag of bijvoorbeeld veel last van spierpijn etc.) en daarna met een goede instructeur het rijtechnische stuk op te lossen. 

 

Alleen op wedstrijd traag

Is je paard thuis prima voor je been maar op wedstrijd niet meer, dan is de kans groot dat jij als ruiter daar een rol in speelt. 

 

Als je paard thuis wel aan je been is, maar op wedstrijd steeds traag wordt, ligt het probleem vaak bij de ruiter zelf. Veel ruiters zijn op wedstrijd gespannen omdat ze negatieve gedachten hebben zoals "als hij maar niet inkakt", "als ik die 2 winstpunten maar haal".

 

Door deze negatieve gedachten gaat je lichaam aanspannen. Je zet je schouders en hand vast, gaat klemmen met je bovenbenen en je ademt vaak hoog en kort. Daarnaast word je vaak afwachtend in je rijden en je rijdt hierdoor heel anders dan thuis. Omdat je zelf afwachtend rijdt, laat je vaak zelf je paard achter je been komen. Je zou je zelfs ook kunnen afvragen of niet alleen jouw paard traag wordt, maar jij zelf ook? 

 

Veel ruiters gaan juist nog meer focussen op hun paard aan het been houden, maar door de spanning die dat in hun eigen lichaam oproept, gaan ze juist meer klemmen, nog afwachtender rijden en komt hun paard steeds meer terug. 

 

Wedstrijdskills ontwikkelen

De oplossing zit vaak in wedstrijdskills ontwikkelen van de ruiter. Een ontspannen ruiter die bewust rijdt en gefocust is, kan een paard heel makkelijk actief voorwaarts rijden. Bij veel ruiters gaat dit thuis prima, maar lukt het op wedstrijd minder goed. Dat ligt aan de mentale vaardigheden waardoor die nog missen waardoor een ruiter gespannen wordt. In plaats van de focus te leggen op het krampachtig voorwaarts rijden, focus eens op je eigen ontspanning, ontwikkel je focus tijdens het rijden en zorg voor helpende gedachten waardoor je ontspannen op je paard stapt. 

 

Je zal zien dat je paard beter voorwaarts blijft èn als hij toch terug komt, rijd jij hem met gemak vlot weer voorwaarts. 

 

De oplossing is dus vaak niet om meer kilometers te maken of je paard energy boost pasta's te geven. Je wil zelf leren omgaan met de negatieve gedachten die jou spanning geven, focus te kunnen houden en je lichaam te ontspannen. Mentale vaardigheden helpen je het snelste naar een voorwaarts paard.

 

Aan de slag!

Herken je dit probleem? Meld je dan aan voor mijn masterclass 'Van zenuwen naar zelfvertrouwen' op www.anneloosveld.com/masterclass. Daar leer je hoe je mentaal sterk de ring in kunt gaan, zodat je paard lekker voorwaarts blijft lopen. Ik hoop je daar te zien!


 

Comments


bottom of page