top of page

Hoe je van iedere training een succes maakt

Set yourself up for success. Het is een uitdrukking die vaak in het Engels wordt gebruikt, maar waar in Nederland nog een beetje ongemakkelijk van worden. Sowieso zijn we een nogal nuchter volk en roepen we niet snel dat we succesvol (willen) zijn. Sterker nog; stiekem zijn er veel ruiters die zichzelf onbewust instellen op mislukking. Zonde, want daardoor benutten we ons potentieel niet. Gelukkig zijn er manieren waarop je dit negatieve patroon kunt doorbreken en jouw training keer op keer succesvol kunt afsluiten.

 

Stap voor stap

Een belangrijke mindset-shift die je kunt maken, is het nemen van kleine stapjes. Een simpel, maar fantastisch voorbeeld is een hond die leert zitten. Je begint met een klein stapje naar achteren, beloont de hond breidt geleidelijk uit waarna je zelfs even weg kunt lopen. Op dezelfde manier kun je jezelf en je paard kleine uitdagingen stellen tijdens de training. Begin met iets dat je allebei kunt, zodat je weet dat het bijna niet kan mislukken en bouw van daaruit verder. Door deze benadering te nemen, bouw je een gevoel van succes op en motiveer je jezelf en je paard om steeds verder te gaan.

 

Stel realistische doelen

Ook ben ik een enorme voorstander van het stellen van realistische doelen. Het is goed om ambitie te hebben, maar tegelijkertijd moet je doelen stellen die haalbaar zijn. Neem bijvoorbeeld achterwaarts gaan. Als je dit voor het eerst met je paard probeert, dan snapt hij er waarschijnlijk niet veel van. Hij blijft nukkig staan, is tegen de hand en begint vervolgens een beetje te draaien omdat jij voor hem onbekende hulpen geeft. Door deze nieuwe oefening op te delen in kleine stukjes, wordt het voor jullie allebei behapbaar. Ga bijvoorbeeld eerst wat grondwerk doen en leer hem op jouw stem achterwaarts te gaan. Als dat goed gaat, kan je het eens proberen op de lange zijde, zodat hij nog wat steun heeft aan de bakrand. Begin eerst met één pas en breidt dit langzaam uit naar meerdere passen, precies zoals bij het hondje. Uiteindelijk zijn jullie er klaar voor om deze oefening uit te voeren zoals het in een proef gewenst is, en is dit jullie gelukt met heel veel positiviteit.

 

Wees flexibel

Tot slot is het belangrijk om soms wat meegaand te zijn tijdens het trainen. Soms gaan dingen niet zoals gepland en dat is prima, want je hebt te maken met een levend wezen die niet te programmeren is. Hij kan ergens bang voor zijn, zich niet lekker voelen of iets moeilijk vinden. Door begrip te tonen en nieuwe benaderingen te proberen kom je – met een kleine omweg – ook bij je uiteindelijke doel. Op die manier ontdek je ook meteen wat in zo’n geval het beste werkt voor jou en je paard. Flexibiliteit stelt je in staat om te leren en te groeien, zelfs als dingen niet precies volgens plan verlopen.

 

Geef jullie een schouderklopje

Last but not least: vergeet tijdens het trainen niet om succes te belonen. Sta stil bij de kleine overwinningen die je tijdens de training weer hebt behaald en beloon jezelf en je paard. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals het rijden van een goede overgang of mooi vierkant staan. Door dit even op je te laten inwerken creëer je een positieve sfeer en motiveer je jezelf en je paard om verder te gaan.

 

Om je trainingen van failure naar success te tillen, is het een kwestie van omdenken. Mildheid is hierbij de sleutel, want alleen met een positieve instelling behoud je de drive om te blijven oefenen totdat je datgene wat je voor ogen hebt onder de knie hebt. Extra win: je haalt zo nog meer voldoening uit je prestaties!

 

Wil je meer inzichten en tips over hoe je iedere training succesvol kunt maken? Luister dan naar deze podcast van de "Winner's Mindset Show".

Comments


bottom of page