top of page

Rijd je dressuurproef uit je hoofd voor een nóg betere proef

Rijd jij als je op wedstrijd gaat je dressuurproef uit je hoofd? Nog niet? Misschien vind je het wel een veilig idee dat je proef wordt voorgelezen of wellicht ben je bang om fouten te maken als je het wel zou doen. Toch heeft het veel voordelen om je proef wél uit je hoofd te rijden.


Waarom jij je proef uit je hoofd wilt rijden

Als je je dressuurproef uit je hoofd rijdt, kun je je tijdens de wedstrijd beter focussen. Je hoeft je aandacht niet te verdelen tussen de voorlezer en je paard, waardoor je veel meer één bent met je paard. Zo kun je beter inspelen op wat hij op dat moment nodig heeft en je aandacht volledig richten op de oefeningen die je moet rijden en de hulpen die je geeft. Bovendien ben je niet afhankelijk van je voorlezer, die de volgende oefening misschien een tikje laat aankondigt, of moeilijk te verstaan is met die wind. Dat geeft rust. En last but not least: het staat professioneler en vergroot je zelfvertrouwen. Ook niet verkeerd toch?

Wat het spannend maakt om de proef uit je hoofd te rijden

Maar toch, je proef daadwerkelijk uit je hoofd gaan rijden kan best een hele stap zijn. Want wie weet rijd je wel verkeerd of vergeet je op het moment suprême hoe de proef ook alweer ging. Of misschien focus je wel te veel op je paard of de proef en krijg je een black out. En dat maakt het natuurlijk ook spannend. Toch weet ik zeker dat jij ook je proef uit je hoofd kan leren rijden. En daar heb ik een aantal tips voor.


Zo leer je je proef uit je hoofd

Bekijk de KNHS-filmpjes

De KNHS heeft van alle dressuurproeven filmpjes gemaakt. Die staan in de Dressuurproevenapp. Iemand anders de proef zien rijden, is een goed begin om de proef te leren kennen. Bovendien zijn de filmpjes voorzien van commentaar en tips. Ook handig!


Zoek de symmetrie in de proef

De meeste dressuurproeven zijn symmetrisch opgebouwd. Veel oefeningen worden eerst op de ene hand gevraagd en daarna ook op de andere hand. Als je die symmetrie weet te ontdekken, wordt krijg je de proef al een stuk makkelijker in je hoofd.


Denk in lijnen

Focus je bij het uit je hoofd leren van de proef niet zozeer op de letters, maar op de lijnen die je moet rijden.


De proef hardop voorlezen en uittekenen

Lees de proef hardop aan jezelf voor en teken hem ondertussen uit. Gewoon door de rijbaanletters op papier uit te tekenen en met je pen de lijnen van de oefeningen te volgen. Probeer na een paar keer hardop lezen of je (delen van) de proef uit je hoofd kunt uittekenen. Je kunt ook een kleine rijbaan uitzetten in je woonkamer en de lijnen lopen.


Spreek je proef in

In de KNHS Dressuurproevenapp kun je de proef inspreken in het tempo van jouw paard. Of: laat je instructeur de proef inspreken terwijl jij de proef oefent tijdens de les. Daarna kun je hem met oortjes in oefenen als je alleen rijdt.


Visualiseer je proef

Ken je je proef inmiddels redelijk uit je hoofd, ga dan eens rustig zitten en visualiseer dat je de proef rijdt met je paard. Probeer je dit zo echt mogelijk voor te stellen. Visualiseer dat je de AC-lijn oprijdt, glimlacht naar de jury, dat je paard fijn aan je hulpen staat en welke hulpen je geeft. Zo rijd je in gedachten de hele proef door. En het mooie is, je brein ziet geen verschil tussen een gevisualiseerde of een echt gereden proef. Hierna heb je de proef dus al een keer uit je hoofd gereden!


Tip: eerst wedstrijdzenuwen oplossen

Heb jij echt veel last van wedstrijdzenuwen? Dan kan het je spanning juist ook verhogen als je je proef uit je hoofd gaat rijden. Pak daarom eerst je wedstrijdspanning aan. Als jij eenmaal hebt geleerd om met je wedstrijdzenuwen om te gaan, dan kan het uit je hoofd rijden van je proef juist wél zorgen voor meer zelfvertrouwen, rust en focus op wedstrijd.


Meer leren

Wil jij dat ook leren? Ik kan je helpen met zowel je wedstrijdspanning als met meer zelfvertrouwen en focus je wedstrijd rijden, bijvoorbeeld door je proef uit je hoofd te leren rijden.

Plan je een gratis en vrijblijvend gesprek met mij in? Dan bespreken we waar je nu staat en waar je graag naartoe zou willen groeien

bottom of page