top of page

Twee magische woorden

Je taalgebruik bepaalt hoe je je voelt. Eén woord kan het verschil maken tussen ‘ik kan dit nooit’ en ‘ik ga dit leren’. Eén woord kan ervoor zorgen dat je wordt gemotiveerd in plaats van gedemotiveerd. De woorden die je gebruikt is zo bepalend voor hoe je je voelt over je prestaties. Twee belangrijke woorden daarbij zijn ‘nog’ en ‘en’.


Nog

Je kunt ‘nog’ in iedere zin toevoegen als je het hebt over je prestaties of je vooruitgang. Marketing briljant Seth Godin inspireerde me hiermee in een compleet andere context, maar moet je kijken hoe goed het werkt in de paardensport:

  • ‘Ik heb me niet ingeschreven voor wedstrijd’, of: ‘Ik heb me - nog - niet ingeschreven voor wedstrijd’.

  • ‘Ik heb de wissels niet onder de knie’, of: ‘Ik heb de wissels - nog - niet onder de knie’.

  • ‘Mijn paard is niet sterk genoeg’, of: ‘Mijn paard is - nog - niet sterk genoeg’.

  • ‘Ik kan die keertwendingen niet zo goed’, of: ‘Ik kan die keertwendingen - nog – niet zo goed’.


Als je het woordje - nog - blijft gebruiken wordt iedere ‘ik kan niet’ vanzelf een ‘ik kan nog niet’. En ‘ik kan nog niet’ is gewoon een kwestie van lekker door oefenen en dan kan je het wel.


Blijf dit woord gebruiken en je paard wordt gaandeweg sterker. Je wissels krijg je zo ook onder de knie. Er zit zoveel vertrouwen en positiviteit in dit magische woordje! Gebruik dit woordje en je komt in een growth mindset!


En

Ik ben sterk, een doorzetter, lui, vrolijk, spontaan, introvert, emotioneel en dat allemaal in 1 persoon! We hebben allemaal ontelbare identiteiten. We zijn niet òf sterk òf zwak. Ik heb dagen dat ik enorm sterk op mijn pootjes sta én dagen dat ik niet vooruit te slepen ben en alles me aan het huilen maakt. En dat is normaal en helemaal prima!


Ik ben (ja echt…!) wel eens gebeld door de staleigenaresse dat ik mijn paard vergeten was in de molen. Maakt me dat een slechte eigenaar? Ik denk het niet, ik ben alert, scherp en soms vergeet ik mijn paard. We zijn allemaal mensen en we maken allemaal wel eens een domme fout. Dus in plaats van zeggen: ‘ik ben een waardeloze eigenaar’, kun je zeggen: ‘ik ben een goede eigenaar èn ik ben mijn paard vergeten’.


Voelt wel heel gek hè, maar je hebt er niks aan om jezelf naar beneden te halen. Zeker niet omdat ik 99% van de tijd héél goed voor mijn paard zorg. Is die ene procent dan de reden om te zeggen dat ik een slechte eigenaar ben? Vanaf nu niet meer.


Verlang jij naar meer van deze lifehacks? Dan is de Mindset Academy wat voor jou! 26 april 2022 start de volgende groep. schrijf je snel in want er is maar plek voor 15 ambitieuze ruiters!

Comentarios


bottom of page