top of page

Verschillende vormen van angst

Waar denk jij aan bij het woord angst?

Aan de angst als je naar de tandarts gaat? Of als je een presentatie moet geven? Of denk je aan een hond die bibberend onder het bed duikt bij vuurwerk? Dit zijn duidelijke soorten van angst, maar soms trekt angst een jasje aan waardoor je het niet herkent als angst. Misschien ben je wel een enorme streber, waarbij het nooit goed genoeg is. Of iemand die áltijd iedereen helpt, of iemand die koste wat kost controle wil houden, of die alles tot in de puntjes perfect regelt. Dit zijn ook vormen van angst. Aan de buitenkant lijken zij zo succesvol en goed georganiseerd maar vaak gaan deze ruiters gebukt onder angst. Sterker nog, ze worden gedreven door angst. Achter iemand die altijd keihard werkt om zijn doelen te behalen, zit misschien een persoon met een onwijze faalangst.


Achter iemand die altijd íedereen wil helpen, zit misschien een persoon die geen nee kan of durft te zeggen en bang is anderen teleur te stellen. Angst kan allerlei verschillende jasjes aantrekken.


Maar het tegenovergestelde van angst is niet dat je nergens bang voor bent.

Het betekent niet dat je nooit meer de angst voelt als je nee zegt tegen je stalgenootje. Of dat je probleemloos wat ballen laat vallen als je het te druk hebt. Het begint met het maken van een keuze dat je je dit niet meer wil op die manier. Dat je je eigen keuzes wil gaan maken, en ook voor jezelf wil kiezen.


Als je gaat leren hoe je met dat soort situaties kan omgaan dan voel je heel vaak de angst. De angst om het niet goed te doen. De angst dat mensen je egoïstisch vinden, de angst dat je niet genoeg doet. En wachten tot die angst weggaat is geen goede strategie. Angst gaat zelden vanzelf weg. Wat je wel kunt doen op de momenten dat je die angst voelt is focussen op vertrouwen.


Het tegenovergestelde van angst is vertrouwen.

Iemand die enge dingen durft te doen is dus niet fearless, die persoon laat zich simpelweg niet tegenhouden door de angst en heeft vertrouwen in zichzelf. Ook de mensen waarvan jij denkt dat ze super stoer en dapper zijn, zijn soms bang. Zij denken soms ook dat ze iets niet kunnen, of zijn soms ook bang dat het mis gaat.

Want ze weten dat ze op zichzelf kunnen vertrouwen. Ze vertrouwen erop dat ze uiteindelijk een manier vinden waardoor ze leren met die situatie om te gaan. En dat ze zich uiteindelijk beter zullen voelen als ze het ondanks hun angst, toch proberen. Verwacht niet van jezelf dat je nooit meer bang bent. Dat is onrealistisch. Voel de angst en doe het toch!


Vaak ontdek je dan dat je zoveel meer durft dan je denkt.


Herken jij jezelf hierin? Download het e-book ‘Zo rijd jij in 6 stappen de rit van je leven’.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page