top of page

Wedstrijdvoorbereiding ruiter

Beter presteren op wedstrijd met een goede wedstrijdvoorbereiding


Heb jij je paard thuis fijn voor elkaar, maar gaat je wedstrijd toch vaak niet zoals je had gehoopt? Grote kans dat je nog wat kunt verbeteren aan je wedstrijdvoorbereiding. De meeste ruiters vergeten namelijk dat een goede wedstrijdvoorbereiding meer omvat dan je proef goed oefenen en invlechten. Daarom geef ik je een aantal tips waarmee jij voortaan beter voorbereid op wedstrijd gaat.


Een goede wedstrijdvoorbereiding omvat meer dan de meeste ruiters denken

Gaat het rijden thuis goed, dan denken veel ruiters dat ze klaar zijn om op wedstrijd te gaan. Ze oefenen hun proef, laden hun paard en spullen in en vertrekken richting wedstrijd. Het losrijden gaat misschien nog prima, maar eenmaal in de ring lukt het niet om net zo fijn te rijden als thuis. Herkenbaar? Dat is helemaal niet gek. Wedstrijden rijden moet je namelijk leren. Wedstrijden rijden is iets anders dan thuis rijden. Zo moet je leren om precies als het belletje gaat je proef te beginnen. Ook moet je leren om met de druk om te gaan die een wedstrijd met zich meebrengt en met mensen (en vooral de jury) die naar je kijken. Je moet je gedachten onder controle leren houden, bijvoorbeeld als die super goede ruiter met dat geweldige paard tijdens het losrijden voorbij komt. Dat zijn allemaal vaardigheden die je moet leren. En ook dat hoort bij je wedstrijdvoorbereiding.


Wedstrijdvoorbereiding: wat verwacht je van je groom?

Daarnaast is het belangrijk dat je van tevoren goed bedenkt hoe jij wilt dat alles op de wedstrijd verloopt. Dat kun je voor jezelf op een rij zetten in een wedstrijdplan. En dan heb ik het niet zozeer over een paklijst - die overigens ook belangrijk is, want tijdstress zorgt voor veel onnodige zenuwen. Maar denk bijvoorbeeld ook eens na over wat je eigenlijk wilt van je groom. Misschien helpt een vriendin of je moeder je op de wedstrijd en dat is natuurlijk hartstikke fijn. Maar als zij bijvoorbeeld enorm veel praat terwijl jij juist rust wilt op weg naar de wedstrijd, dan krijg je misschien juist meer zenuwen. Dus wat verwacht je van je groom: wil je dat ze je paard alleen vasthoudt of misschien ook opzadelt? Dat ze je aanmeldt bij het secretariaat of doe je dat liever zelf? Bedenk dat je alles mag vragen. Natuurlijk kan je groom ook nee antwoorden, maar de meeste mensen vinden het juist fijn om te weten wat je van ze verwacht. Ze gaan immers met jou mee op wedstrijd om jou te helpen.


Wedstrijdvoorbereiding: hoe kom jij in de juiste energie?

Bedenk daarnaast eens hoe jij in een fijne wedstrijdenergie komt. Misschien luister je in de auto graag naar rustige muziek. Of krijg jij juist energie van drukke muziek om daarna helemaal te kunnen knallen? En als je op het wedstrijdterrein bent, trek je je dan het liefst terug of ben je liever onder de mensen? Vind je het fijn om alle tijd te hebben of plan je alles liever wat strakker zodat je niet lang hoeft te wachten? Ga na wat jou helpt om de juiste energie te krijgen voor jouw wedstrijd.


Wedstrijdvoorbereiding is niet alleen voor topruiters

Misschien rijd je nog in de B of L en denk je: ‘Een wedstrijdplan, ik ben toch geen Anky?’. Probeer dan eens te bedenken hoe je je wedstrijd zou voorbereiden als je haar wél was. En of topruiters ondanks of dankzij een goede wedstrijdvoorbereiding aan die top zijn gekomen? Maak jezelf in elk geval niet kleiner dan je bent. Ook jij kunt met een goede wedstrijdvoorbereiding en een plan een veel fijnere proef rijden.


Wedstrijdvoorbereiding ruiter mentaal

In de Mindset Academy leer ik ruiters nog veel meer manieren waarop ze zich mentaal kunnen voorbereiden op hun wedstrijd. Zo leren ze uiteindelijk om op wedstrijd net zo fijn te rijden als thuis. Wil jij dat ook? Neem dan eens contact met me op, dan vertel ik je meer!


PS: Op Spotify heb ik twee playlists voor je klaargezet die je kunnen helpen om op weg naar de wedstrijd in de juiste energie te komen. Ze heten Knallen op wedstrijd en Relaxed op wedstrijd. Je vindt ze onder Anne Loosveld.

Comments


bottom of page